5 manieren waarop een Escape Room bijdraagt aan een goed sollicitatieproces

5 manieren waarop een Escape Room bijdraagt aan een goed sollicitatieproces

Via Eventplanner
The Box Company heeft sinds haar oprichting in 2015 al meerdere malen een Escape Room ingezet als onderdeel van sollicitatiedagen en onboardingprogramma’s voor haar opdrachtgevers. Tegenwoordig zien we het steeds meer bij bedrijven, spellen als onderdeel van een sollicitatiedag. 
Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer bedrijven hiervan gebruik maken. The Box Company somt hieronder de belangrijkste 5 manieren op waarbij het inzetten van een Escape Room bijdraagt aan een goede sollicitatie dag:
1. Omgaan met onverwachte situatie
Als kandidaten op sollicitatiegesprek komen verwachten ze een gesprek met de werkgever om zichzelf te ‘verkopen’ en te vertellen waarom de functie geschikt is voor hem of haar. Als kandidaten aankomen en met andere kandidaten in een Escape Room gezet worden komt dit zeer onverwachts. Hoe gaan de kandidaten met deze onverwachte situatie om en wat gebeurt er in de Escape Room? Als werkgever krijg je dan een goed beeld van hoe iemand met een onverwachte situatie omgaat, wat in het bedrijfsleven natuurlijk ook dagelijks voorkomt.
2. Groepsverband, welke rol pakt iemand?
Door meerdere kandidaten bij een sollicitatie een Escape Room te laten spelen kom je direct in aanraking met werken in groepsverband. Welke rol pakt iemand? Wie neemt de leiding? En wie treedt meer op de achtergrond? Op deze manier worden taakverdeling, leiderschap en communicatie gelijk goed getest in de praktijk. Dit kan zeker helpen met het vinden van de juiste persoon of personen met de juiste eigenschappen.
3. Leg de resultaten naast het CV. Komen de zelf genoemde eigenschappen terug? 
Iedereen vertelt in een CV of motivatiebrief over zijn of haar goede eigenschappen. Ben je flexibel, conflict vermijdend, communicatief sterk of neem je graag de leiding? Dit staat mooi op papier, maar is dit wel echt zo? Door de Escape Room wordt er gelijk getest of de kandidaat wel echt de eigenschappen en vaardigheden beheerst zoals vermeld staat in zijn of haar CV. Men kan natuurlijk wel zeggen dat ze allerlei goede en geschikte eigenschappen beheerst, maar bij een spelvorm zoals de Escape Room spreekt het gedrag voor zich.
4. Meekijken via Camera’s. Evalueren van gedrag.
Tijdens de Escape Room kan er meegekeken worden via camera’s. Dit betekent ook dat er nemand van het bedrijf fysiek aanwezig is in de Escape Room. Dit geeft minder druk bij de kandidaten, aangezien ze er dan minder op letten. Het proces in de Escape Room van de kandidaten wordt vastgelegd en kan teruggekeken worden met de kandidaten. Op deze manier kan het gedrag en het teamwork geëvalueerd worden, wat een goede basis geeft voor een verder gesprek.
5. Vaardigheden ontdekken in de praktijk
In een Escape Room zijn een aantal vaardigheden van belang om te kunnen ontsnappen die allemaal relevant zijn in het bedrijfsleven. Belangrijke vaardigheden zijn: logisch redeneren, communicatie, teamwork, kritisch nadenken, problemen oplossen en timemanagement. Door kandidaten bij een sollicitatie een Escape Room te laten spelen, zie je direct hoe deze vaardigheden zijn ontwikkeld bij de kandidaten en hoe men deze vaardigheden uitoefent in de praktijk. Op deze manier krijg je als werkgever een goed beeld van wat een kandidaat beheerst en wat niet.
De Escape Room is dan misschien niet doorslaggevend voor het aannemen van personeel, maar kan wel een basis zijn voor de sollicitatieprocedure en hoe deze verder zal verlopen. Een CV kan er perfect uit zien, men kan mooi vertellen over zijn of haar kwaliteiten en eigenschappen, maar door het inzetten van een Escape Room tijdens de sollicitatie creëer je als werkgever direct een heel goed beeld over hoe kandidaten omgaan met situaties die in het bedrijfsleven ook veel voorkomen.